Uddannelsessteder uden arbejdspladser giver ikke tilflytning.

Af Søren Østergaard, byrådskandidat for Fælleslisten.

Til- og fraflytning fra kommunen er en af Fælleslistens hjørnestene. Flere uddannelsespladser synes indtil nu at være svaret fra alle.
Medmindre der også kommer nye arbejdspladser til de nyuddannede, giver disse kun arbejde til nogle undervisere og lidt administrativt personale. Har vi ikke arbejdspladser til de nyuddannede, forlader de formentlig kommunen igen.

For hvorfor skulle de nyuddannede blive i Sønderborg kommune?
Af samme grund som andre skatteborgere søger til kommunen: De får en arbejdsplads.
Så vil kommunen have flere skatteborgere, skal vi nødvendigvis også have flere arbejdspladser.

Og hvor gode er vi så i Sønderborg til at etablere nye virksomheder?

Ifølge Visma Dinero ikke specielt gode.
Deres oversigt over nye virksomheder pr. 1000 indbyggere i kommunerne (Kilde: CVR og Danmarks Statistik) placerer Sønderborg som nummer 96 af de 98 med 196 nye virksomheder i 1. halvår 2020. 3. sidst!

Inden man nu giver Corona al skylden, lå Sønderborg ifølge samme undersøgelse for hele 2019 som nummer 95 af de 98 kommuner med 418 nye virksomheder. 4. sidst!

Desværre lå vi også, ifølge andre undersøgelser, i bunden i årene inden (i 2017 fjerde-sidst ifølge JP og samme år femte-sidste iflg. ASE analyse).
Dette til trods for at vi både har både universitet og et stærkt industrimiljø. Ydermere er vi ifølge Dansk Industri avanceret fra nr. 60 i 2017 til flot nr. 15 i 2020 målt på erhvervsklima. Dette burde jo have haft en afsmittende positiv effekt.

Hvis ikke der skabes bedre lyst til at flytte til, eller åbne nye virksomheder i kommunen, medfører de efterspurgte nye uddannelsessteder stort set ingen varig tilvækst af skatteborgere til kommunen.  

Det betyder så ikke at Fælleslisten mener vi ikke skal have de nye uddannelser. Det skal vi – mange. Og vi skal heller ikke pege fingre af nogen. Vi vil blot påpege, at der er andre faktorer for tilvækst end blot nye uddannelser, og påpege nødvendigheden af at vi i Sønderborg kommune får et langt højere ambitionsniveau for tiltrækning af nye virksomheder.

Del med dine venner
Udgivet i Arbejdsmarked, Fælleslisten, Læserbrev og tagget , .