Sønderborg kommune har brug for mere udvikling og vækst for at opretholde velfærden i fremtiden.
Fælleslisten foreslår nu at etablere et nyt udviklingsselskab, som skal kick-starte udvikling af nye virksomheder og arbejdspladser og være drivkraften for en ny vækstperiode i Sønderborg og grænseregionen. Vi har tidligere dokumenteret, at Sønderborg kommune halter bagefter de fleste kommuner i Danmark, når det handler om at skabe nye virksomheder og arbejdspladser. Derfor er der behov for en ekstra indsats for at rette op på det. Udviklingsselskabet skal ses som et banebrydende initiativ, på samme måde som Project Zero og Havneselskabet var det. Det skal i mange år fremover sætte Sønderborg på landkortet både nationalt og internationalt. Det skal bringe Sønderborg tilbage på sporet når det handler om vækst og arbejdspladser.
Offentligt privat partnerskab – en succesmodel
Vi forestiller os et OPP selskab (offentligt-privat partnerskab) på samme måde som Project Zero og Havneselskabet. Det er en velafprøvet model, som vi har haft succes med. Selskabets formål skal være både at tiltrække virksomheder og udvikle helt nye virksomheder her i området. For at gøre det skal selskabet opbygge et grænseoverskridende klyngesamarbejde indenfor klimaomstilling og energi. Selskabet skal bygge på Danmarks gode renomme som pioner indenfor grøn omstilling, energiteknologi og cleantec i det hele taget. Lokalt skal det bygge på Project Zero’s erfaringer og gode navn, som har resulteret i et stærkt internationalt netværk. Teknologisk skal det bygge på det nye CIE (Center for Industriel Elektronik) ved SDU i Sønderborg, og tilsvarende universiteter i Flensborg og Kiel. Selskabet skal være i stand til at tiltrække udenlandsk kapital, både privat kapital og kapital fra EU i kraft af grænseoverskridende projekter. Sønderborg kommune kan fortsætte i fodsporene af projekt Zero ved at fungere som et levende laboratorium for nye løsninger og forretningsmodeller.
Initiativtager og stiftere
Vi forestiller os, at initiativtagerne skal være Sønderborg kommune, Region Syddanmark, Flensborg og Landesregeringen i Kiel. Sønderborg skal gå foran og tage initiativet, fordi det giver større chance for, at en væsentlig del af aktiviteterne også bliver placeret her i kommunen. Sønderborgs finansiering kan komme fra kommunens kassebeholdning.
Klima og energi – et globalt vækstområde
Klimaomstilling og energi er et stort område, der i mange år frem vil være et af de vigtigste vækstområder i verden. Det kan bl.a. omfatte følgende:
- Vedvarende energi, vindenergi og solenergi
- Elektrificering af energisystemerne
- Energibesparende systemer og produkter
- E-mobilitet, både på vej og off-road
- Lagring og konvertering af energi
- Smarte energisystemer, der kan håndtere svingende produktion af vedvarende energi
- Smarte bygninger, der kan tilpasse sig til svingende energiproduktion
- Digitalisering, som er central for alle områder
Grænseområdet som fordel
Vi har på tværs af grænsen mange virksomheder, der er stærkt involveret i de ovennævnte områder. Mange af dem vil være interesseret i at der opbygges et nyt kraftcenter, der kan være fødekæde for nye innovative ideer og forretningsmuligheder og levere de medarbejdere der kan føre ideerne ud i livet. Nogle af dem vil forhåbentlig være med til at danne det OPP selskab, der skal være drivkraften.
Samtidig vil det være et interessant sted at være for nye opstarts virksomheder, der kan udvikle niche løsninger indenfor områderne og eventuelt samarbejde med de større virksomheder.
Fælleslisten vil arbejde for at der straks i det nye år bliver taget hul på arbejdet. En foreløbig tidsplan kunne være, at 2018 bruges til forundersøgelser og aftaler med partnere, sådan at selskabet kan starte i 2019, når det nye CIE er kommet i gang.