Indflydelse på Christiansborg

Aase Nyegaard, borgmesterkandidat for Fælleslisten

Aase Nyegaard

Vi hører tit fra de store partier, at en lokalliste ikke duer, fordi den ikke har indflydelse på Christiansborg

En borgmester fra en lokalliste, kan også godt få indflydelse på Christiansborg. Man lytter selvfølgelig, når der kommer en borgmester, der jo repræsenterer alle kommunens borgere. Venstre og Socialdemokratiet i Sønderborg mener selv de har stor indflydelse på Christiansborg. Men erfaringen viser, at det har de ikke.

Kasernesagen

I kasernesagen havde de store landsdækkende partier en forventning om at de kunne styre sagen på Christiansborg – så kasernen ville blive bevaret. Som bekendt holdt det jo ikke en meter. Det blev i stedet det taktiske spil på Christiansborg der afgjorde sagen. Marie Krarup og Lene Espersen fik den afgørende indflydelse og sørgede for at få tilgodeset de valgkredse de er valgt i. Marie Krarup forlangte at få kasernen flyttet til Varde, hvor hun er valgt. Det var altså personlig vinding og storpolitik, der vandt over hensynet til den lokale politik. Sønderborg blev en lille ubetydelig brik i spillet på Christiansborg, trods vore to folketingspolitikeres gode indsats.

Landbrugs- og fiskeristyrelsen

Hvad så, hvis borgmesteren kommer fra regeringens oppositionsparti, som det er tilfældet nu med Erik Lauritzen. Så vil Venstre jo nødigt se ham få for mange fjer i hatten. Bliver Sønderborg så dårligt behandlet af regeringen?

Nej, ikke mere end normalt. Se bare på udflytningen af landbrugs- og fiskeristyrelsen til Augustenborg. Den udflytning fik Sønderborg, selvom vi har en socialdemokratisk borgmester. Hvorfor? Fordi Venstre har behov for at hente nogle af de stemmer tilbage, som de tabte til Dansk Folkeparti ved sidste valg. Altså er det igen storpolitik der er afgørende, ikke den lokale indflydelse.

En lokal liste kan tale med alle på Christiansborg

Det kan sagtens være en fordel at have en borgmester, der kommer fra en lokalliste. Så er borgmesteren neutral og kan tale med alle på Christiansborg. Det er meget mere ufarligt at tale med en borgmester fra en lokalliste, end det er at tale med en borgmester fra arvefjenden. Faktisk vil en borgmester fra en lokalliste meget bedre kunne få opbakning bredt i folketinget end en borgmester fra et landsdækkende parti. Han vil grundlæggende kun få opbakning fra hans eget parti. Og da ingen partier har flertal i Folketinget, kommer borgmesteren altså ikke langt med den opbakning!

Partierne på Christiansborg lytter selvfølgelig til en borgmester, der repræsenterer hele kommunen. Det gælder også hvis borgmesteren er fra en lokalliste. Ellers ville de store partier jo få deres egne vælgere i Sønderborg kommune på nakken!

Del med dine venner
Udgivet i Byrådet, Fælleslisten og tagget , , .