Borgerne skal kende den grønne køreplan i god tid.

Af Søren Østergaard, byrådskandidat for Fælleslisten.

Der grønne udvikling kører derudaf. Ikke så hurtigt som nogen måske kunne ønske, og måske hurtigere og mere massivt end andre ønsker det.

Jeg er overbevist om at man skal inddrage og informere borgerne langt mere og langt tidligere. Ikke så sent i processen med nye anlæg og tiltag, at vi er fremme ved høringer og indsigelser, for så er der allerede skabt en modvilje. Hvem lyser af begejstring når man får 3 uger til at gøre indsigelse mod en vindmølle i baghaven?

Og hvem magter at tænke det lille lokalsamfund ind i de store tanker om verdensmål og Sønderborg som verdens-etter? De fleste vil tænke: ”Hvad betyder det for mig og mit nærområde”.

Jeg så en undersøgelse for nogen tid siden hvor en større gruppe mennesker blev spurgt om de støttede den grønne udvikling. Ca. 65 % syntes det var vigtigt. Da de efterfølgende blev spurgt om de ville betale med ½ % på kommuneskatten, faldt velviljen til ca. 40 %.

Det taler sit tydelige sprog. Blandt mange borgere er grøn udvikling vigtig – men hvorfor skal det lige være her?

Der synes jeg der påhviler kommunen et stort ansvar. Ansvaret for at fortælle borgerne hvilke konsekvenser den grønne omstilling kan have. Fortælle om muligheder for anlæg af vindmøller, solcelleparker og andre anlæg – også på den lange bane. Borgerne har også krav på at få at vide, om det på sigt vil have økonomiske konsekvenser for den enkelte.

Uden at skabe den nødvendige information, forståelse og accept vil den grønne omstilling skubbe et bjerg af utilfredshed foran sig. Og så kan det godt være at man imødeser upopulære beslutninger eller utilfredse borgere, men det må man så gå i spidsen for og søge at afbøde.

Kom nu i gang med den brede langsigtede og forståelige oplysning. Hvad kan den grønne omstilling komme til at betyde for den enkelte borger frem mod 2029 – og hvad med årene efter.

Del med dine venner
Udgivet i Fælleslisten, Læserbrev og tagget , .